söndag 29 maj 2011

Landskapsblomma




Med denna blåklint hälsar jag mina nära & kära välkomna idag, det är ju Östergötlands landskapsblomma och min gamla landsbygd. Egentligen så gillar jag hellre den klinten som växer vilt i fälten tillsammans med vallmo och jag har försökt få den att trivas här, men jag får snällt nöja mig med denna variant istället. Den samsas tillsammans i en rabatt som innehåller kärleksört och klockhyacint.

När jag har hämtat de mina vid tåget så är tanken att vi ska ta en tur till Sofiero och kolla på den överdådiga blomningen utav rhododendron. Sen mina vänner är det dags att packa det sista för i morgon är det Hej Spanien:-)

Kram
A

lördag 28 maj 2011

Strandiris

Tidig vår och det ser inte mycket ut för världen





Irisen är en av de växter som är kvar på precis samma ställe som när vi köpte huset och nu får vi njuta igen för blomningen har kommit igång. När den har blommat över så klipper jag ner stänglarna, bladen håller sig sen gröna hela sommaren.

Idag kommer dagen att bestå av packning inför måndagens resa och inköp av det som saknas. Varför känns det alltid som att man glömt något när man ska resa bort? En sak är i alla fall säker när packningsmästaren sätter igång, vi kommer definitivt ha alldeles för mycket kläder med oss:-)

Önskar er en härlig lördag.

Kram
A

fredag 27 maj 2011

Blommande lök



Japp, jag vet att om gräslöken blommar så blir de stråna lite träiga, men vad gör väl det när man får dessa lila små bollar som livar upp:-)

Nära semester nu, och vi firar in den tillsammans med fest hos goda vänner ikväll. Måtte nu inte askmolnet vakna till liv igen så att flyget går som det ska.

Kram
A

torsdag 26 maj 2011

Itsy bitsy spider



Hoppas ni inte är spindel rädda, jag är rätt bekväm när de är i den här storleken men skulle säkert börja svettas lite om man la en stor hårig sak på min axel. Tyckte att den hade så fin teckning på sin rygg där den kröp omkring på petunia bladen.

Kram
A

onsdag 25 maj 2011

Okänd blå




Behöver er hjälp, är det någon som känner till vad detta är för något? Den har en härlig blå färg på blommorna och är frisk och grön i bladen, ca en meter höga. De växer inte i vår trädgård utan vilt vid vår väster gavel på huset. Jag tycker de är fina, kanske för andra kallas det ogräs, vad vet jag.


Kram
A

tisdag 24 maj 2011

Engelsk eller spansk



Jag tror att detta är den spanska varianten utav klockhyacinten, den växer i små tuvor delvis i gräsmattan men även i rabatterna. Tanken är att jag ska ta bort dem som växer i gräset men det bär mig emot, för jag är rädd för att det ser för ordnat och tillrättalagt ut. Jag får helt enkelt bestämma mig när de har blommat över och vissnat ner.

Kram
A

måndag 23 maj 2011

Akleja



Vi har fullt med aklejor i alla rabatter och de fanns ju här från början när vi köpte huset. Det fantastiska med denna blomma är att den finns i så många varianter, dubbla, enkla, lila, rosa, vita och ibland även dubbelfärgade. Vi får tacka humlan för att den lever vidare för den är det enda av våra flygfän som klarar av att pollinera aklejan med sin långa tunga på jakt efter nektar.

Nu börjar nedräkning inför något trevligt som snart kommer hända:-)

Kram
Anna

söndag 22 maj 2011

Kanske sista chansen




Fotade rabatten med tulpanerna i för det känns som om de sjunger på sista versen, lite blekare och bladen utsträckta. Bra också så jag vet var jag ska göra min insats i höst när jag fyller på med nya lökar.

Lördagen var så himla lugn och skön, man kan säga att jag inte har gjort ett dyft utan bara myst rundor i trädgården. Det blev en rätt sen fredag kväll med vänner på fest här hemma, vi hade det hur bra som helst i kvälls solen innan vi kröp in för att äta middag. För att kompensera det hela blev det en tidig lördag kväll istället:-)

Jag skulle också vilja passa på att säga hej till alla nya som tittar in här och jag blir superglad att ni också ta er tid att lämna kommentarer. Ha en strålande söndag.

Kram
A

fredag 20 maj 2011

Tre är bättre än inga alls



Jag kan inte skryta med någon stor blomning på vår vita syrén i år. För ett par år sedan fick den det lite tufft då maken försökte få bukt med ett jordgetingbo under rötterna. Men förra året så blommade den igen och jag tänkte att nästa år är den nog full med väldoftande blomklasar, men icke. Den är i alla fall grön och fin så jag får väl snällt vänta ett år till.

Kram
A

torsdag 19 maj 2011

Gammal trotjänare




Snällt blommar vita orkidéen om, men denna gång sköt den inte stängeln uppåt utan rakt fram. Så jag fick hjälpa den på traven och lägga blommorna över 5 liters trämåttet.

Annars njuter jag mest av allt det gröna i trädgården, regnet som har kommit de sista dagarna har verkligen fått allt att bli sådär krispigt grönt och kunde jag stanna tiden så vore det läge nu.

Kram
A

onsdag 18 maj 2011

Lily of the valley




Mmm de börjar sprida sig, inte riktigt så att jag kan plocka buketter men jag kan lägga mig på alla fyra och känna doften från dessa söta vita små klockor. Jag har fått några stycken från min arbetskamrat Stefan, så de är äkta Råå odlade, jag ska försöka tigga till mig några fler:-)

Här hemma börjar det så smått att förberedas för den årliga Svedberga festen. Då samlas lilla gänget här på fredag med gamla och nuvarande arbetskamrater på knytkalas, så just nu hålls alla tummar för fint väder så att grillning kan ske utan paraplyer.

Kram
A

tisdag 17 maj 2011

Håller vad de lovar ...



I väntan på plantering

... och mer därtill. Tror det var mitt åttonde inlägg i min bloggs begynnelse där jag visade vilka lökar som skulle ner i jorden i början på november 2010. Alla sorterna har snällt blommat och denna som heter China pink är helt underbar och är ännu vackrare i verkligheten än vad bilden ens visade. Just den som jag fotograferade är säkert en meter hög och vajar i vinden bakom brudslöjan, så höga blev dock inte alla.

När man ser resultatet så blir man sugen på att gräva ner flera men först tar vi hand om sommaren.

Kram
A


måndag 16 maj 2011

Rävsvans




Som liten så minns jag att lupinerna brukade blomma till midsommar på landet och det är ju 45 mil härifrån södern i och för sig, men detta känns tidigt. Dessa växer vilt på vår framsida som vetter mot söder och de har frö sått sig från andra sidan vägen och växer tillsammans med akleja, stockros och klockhyacint i en salig röra. Alla färger är representerade och det härliga är att de oftast blommar en andra gång under senare delen av sommaren.

Kram
A

söndag 15 maj 2011

Balkongfix i Köpenhamn












Efter att vi kommit fram i lördags till svåger och svägerska i Köpenhamn så skulle det handlas lite. Petra och jag tog en promenad i regn åskvädret, men vad gjorde väl det när man kom fram till affären eller ska jag säga saluhall för så mysigt var det. De bjöd på ett provglas vin medan vi spankulerade runt och valde ut blommor för balkongen och bara insöp atmosfär och kollade in alla delikatesser. Vi lagade mat tillsammans och sen blev det Eurovision och lite nagelbitning när rösterna delades ut, Azerbaijan?????

Vi körde igång med plantering efter frukost på söndagen och det blev ett lite rosa/lila tema med olika slags blommande växter. Jag passade på att köpa med mig en viol planta hem också för säkerhets skull:-) De blev nöjda så nu återstår bara att ringa några gånger i veckan för att påminna om vattning, för det ingår väl i en svägerskas arbetsbeskrivning!

Kram
A

lördag 14 maj 2011

Junis ärtor



Nu har snäckan fått en alldeles egen planterings påse och i den kommer det att växa märgärtor. Fick med mig frön/ärtor från syster när jag var uppe i Norrköping som tyckte att Juni skulle ha något eget att pyssla om. Innan har det ju mest varit fokus på hennes smultron men de kommer ju upp med automatik. Så nu kollas påsen var dag och vattnas vid behov och förhoppningsvis kan jag visa mer bilder när de små liven sticker upp ur jorden.

Kram
A

fredag 13 maj 2011

Lejontassar




Den lilla Buddha figuren har fått komma upp sig lite här i livet. Häromdagen när vi plockade lite i garaget så frågade Niclas om en lampa som säkert stått där i hundra år och inte fått någon plats. Ska vi ha denna kvar?

Funderade ett slag och jag kom fram till att jag endast ville ha plattan som lampan stod på, så sagt och gjort, sladden bort och lite skruva så var det fixat.

Kram
A

torsdag 12 maj 2011

Solstol från förr



Denna solstol som kommer från farmor och farfar ska pimpas upp med lite nytt tyg. Av färgerna att döma så känns det väldigt mycket 70-tal med brunt och orange. Hade det inte varit så solblekt så hade det gärna kunnat få vara kvar. Måste fixa den inom tre veckor för då kommer syster ner och det är hon som haft denna liggandes för att göra i ordning på i en herrans massa år.

För två år sedan så slog vi vad om att om hon inte bytt tyget till 2010 så skulle jag få den, så när vi åkte hem förra sommaren så packades den in i bilen och har nu stått till sig i garaget. Det enda jag vet är att tyget kommer att innehålla någon turkos nyans, återkommer med fixt och färdigt resultat.

Kram
A

Uppkrupen



Har åkt på en rejäl förkylning med feber och halsont, jag som klarat mig hela hösten och vintern. Så nu hänger jag här i läshörnan med datorn och förflyttar mig till soffan och intar ryggläge när kroppen så önskar.

Det känns så trist att behöva vara inne när vädret är mer än lovligt bra. Igår kväll regnade det lite och normalt sett så föredrar jag ju sol, men att öppna dörren ut i trädgården och känna dofterna som kom var alldeles ljuvligt.

Kram
A

onsdag 11 maj 2011

Bretagne




För precis ett år sedan var vi iväg på en weekend semester till Bretagne dit våra goda vänner bjudit oss och flera vänner för att fira deras tioåriga bröllopsdag, och vilket firande sen. Det var gästvänlighet på högsta nivå och en himla massa god mat och dryck. Har nog sällan skrattat så mycket och jag ler fortfarande när jag tittar på de här bilderna.

Tänk att ibland kan en kortsemester ge mer energi än om du har sex veckor på raken.

Kram
A

tisdag 10 maj 2011




Även i Norrköping så blommar det för fullt, denna härliga viol matta växer på familjen E:s tomt och jag var väldigt nära att börja gräva lite. Hejdade mig eftersom jag inte visste var jag skulle ha dem. Jag vet ju var de finns så vem vet, är det plötsligt lite kala fläckar så har jag kanske varit på genomresa.

Kram
A

måndag 9 maj 2011

Fyrtio det nya tjugo!

Piggelin

Mmmm kanske i lördags men definitivt inte i söndags morse, trött som bara den med fyrtio mil som hägrade på sen eftermiddagen. Det var hur eller hur en fantastisk kväll med mycket skratt och sköna tjejer.

En märklig känsla när bästa Jenny och jag skulle hemåt något senare på "kvällen" precis som när det begav sig för sisådär tio år sedan och vi kvartade i min lägenhet, fåglarna var lite sång sugna och vi med. Det hela slutade nu istället i Jennys kök, med chokladbollar och ost macka, sen ett nattabad i bubblet. Trots tröttheten en lycklig känsla över att vi alla kunde träffas och jag ser nu fram emot den årliga julfesten i WIS:-)

Kram
A

fredag 6 maj 2011

På väg

Norrköping mars 2011


Sitter i bilen på väg till Norrköping och egen helg med tjejmiddag som väntar på lördag hemma hos min Jenny. Bikinin är nedpackad för bubbel utomhus och jag kan tänka mig att det även blir lite annat bubbel både dryck & prat. Jag har inte träffat vissa av tjejerna på flera år så det ska bli extra roligt.

Fredagen tillbringar jag hos min syster med familj ute på deras lantställe och jag hoppas att Pekka (svåger) laddar bastun så att man är badfin till lördag:-)

Trevlig helg på er,

Kram
A

torsdag 5 maj 2011

Fem fingrar



Att bara få vara ute, plocka, rensa och plantera i trädgården får mina mungipor att åka upp och med dessa färgglada handskar så blir det nog ett snäpp till. Vet inte om det är bra men granna är de i alla fall.

Kram
A

onsdag 4 maj 2011

Kan det vara Ica Maxi?



Jag har inget minne av att någon av mina pelargoner såg ut så här förra sommaren. Eventuellt kan det vara en stickling från en övervintrad pelargon inköpt på Ica Maxi, och det går ju precis lika bra när de ser så här söta och näpna ut.

Kram
A

tisdag 3 maj 2011

Upp & ner





Precis som den här tulpanen är upp & ner, likaså känns det med vädret för tillfället. Jag hade ju vant mig vid sommarvärme och häng i trädgården, inte lika skönt nu med bara 8 grader, huvaligen. Men det ska bli bättre fram emot helgen sägs det så jag håller tummarna att det stämmer.

Kram
A

måndag 2 maj 2011

Vuxen mekano


Vad ska det bli av detta då?? Jag tittade mest på, men fick hjälpa till lite när skruvar och brickor skulle på.

Här är det färdiga resultatet, så nu undrar jag när SM i skottkärre körning går av stapeln?

Kram
A