lördag 10 mars 2012

Omplanterings skola för pelargoner

Då kör vi! Först hittar man en snygg kompis ( Jannice ) som har synkat kläderna, stövlar, jacka, scarf och handskar :-)

I med lite ny jord i botten på din kruka och strössla sen över lite långtidsverkande gödning och rör om som i en deg. Visst finns det massor med näring i ny jord, men med dessa godsaker så klarar sig växten hela säsongen.


Tjoffa sen i dina små pelargon grenar i din kruka efter att ha skakat av all den gamla jorden.

Sen tvista de lärde om huruvida man ska klippa ner grenarna direkt eller inte, jag är den lärde i detta fall och klipper ner. Jannice klippte utan knot och har blomman inte tagit skada av vintern så kan man ta och stoppa ner de avklippta skotten i jorden omedelbums utan rötter. Vips så har man en pelargon till.

Kolla in dina fina alster innan du springer till närmsta vattenhål.


Vattna, se glad ut och ställ sen krukorna ljust. Fortare än du tror så tittar små ljusgröna skott fram, sen är det bara att vänta och så småningom om njuta vackra blommor. Svårare än så är det inte.

Men nu är det fokus på vår Juni som fyller 6 år idag så här blir det en heldag i hennes tecken. Ha en härlig lördag för det ska vi ha.

Kram
A

9 kommentarer:

 1. Trevligt vårstök! Om det inte blir för mycket. Ha en skön helg! Zinnia

  SvaraRadera
 2. Skönt inlägg o snygg Jannice :-) Jag tror ändå jag behöver din hjälp Anna när det är dags för balkongfix, ha en riktigt härlig dag kram Petra

  SvaraRadera
 3. Haha skönt inlägg! Jag får ge min litta ny jord osse, bara klippt den. Kommer bild imon! Kram!

  SvaraRadera
 4. Tack så mycket för instruktionerna!
  Mina pelargoner ser verkligen helvissna ut så jag trodde det var kört med dom, men dessa ser ju lika vissna ut ;) Nu ska jag allt ge mina pelargoner en chans också!

  Ann-Christine

  SvaraRadera
 5. Tack för tips - måste fixa mina pelargoner bums !!!

  SvaraRadera
 6. Mina pelargoner står i förrådet och ser också ut sådär... Kanske finns hopp för dem med!

  SvaraRadera
 7. Ohh så trevlig instruktion!! Har precis tagit fram mina pelargoner från källaren och börjat vattnat och klippt ner dem! Har varit på semester en vecka så jag hann inte byta jord så det ska jag göra idag!

  Lägger genast till mig som läsare hos dig!
  Kram Helena

  SvaraRadera
 8. hej! bra info. om man har fina pelargoner på balkongen ute just nu, ska man vänta tills de torkat (som de ser ut att ha gjort på bilderna) eller när ska man ta in dem och plantera om dem? Och hur är det när vissa blommor och blad torkar, ska man bara ta bort dem?
  tack för info!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Agnes,

   Man tar in pelargonerna innan frosten kommer på hösten och då brukar de fortfarande vara fina, sen låter man dem bara stå helst lite svalt och mörkt men inget måste. Jag har själv haft mina i garaget där det både är vanlig inne temperatur och ljust. Sen så vattnar man dem lite grann varannan vecka. Mer eller mindre nästan strunta i dem och då ser de lite skräpiga och tråkiga ut när det är dags att plantera om i februari/mars. Det är inte alla pelargoner som funkar att övervintra men jag provar alltid.

   Vissna blad och blommor nyper man bort under sommarens gång. Hoppas de håller sig fina hela sköna säsongen.

   //Anna

   Radera